Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knabstrupský kůň

11. 9. 2020

Knabstrupský kůň 

Popis

Knabstrupský kůň je statný, s tvrdou konstitucí. Výška v kohoutku je 154 - 157 cm. Starší typ byl mnohem robustnější s klabonosou hlavou, měl mohutný krátký krk přecházející v nevýrazný kohoutek, široký hřbet a plece. Moderní typ má hlavu ušlechtilejší a klabonos se téměř vytratil. Krk je delší, dobře osvalený, kohoutek je výraznější. Hřbetní linie má přiměřenou délku, bedra jsou široká, záď je zaoblenější. Holeně Knabstrupského koně jsou krátké, klouby velké a ploché, kopyta široká a pevná. Kopytní rohovina zejména u staršího typu je světlá, často pruhovaná. Původní zbarvení knabstrupa bylo bílé s hnědými nebo černými skvrnami pokrývajícími celé tělo, včetně hlavy a končetin. Čím jsou skvrny početnější, tím mají vyšší ohodnocení. Hříva a ohon jsou řídké. Moderní typ knabstrupského koně má, narozdíl od svého předka, pěkné chody a je pohybově elegantnější.

Původ a historie

Na historii frederiksborga, který byl chován v Dánsku již od roku 1562, navázal knabstrup v době napoleonských válek, kdy bylo Dánsko obsazeno španělskou armádou. A právě tehdy se do země dostali koně se skvrnitým zbarvením, málo ušlechtilí a starobylého původu, kteří ale byli rychlí a vytrvalí.

Plemeno knabstrupský kůň je pojmenováno podle místa svého vzniku, statku Knabstrupu. Původ plemene se vysvětluje tak, že skvrnitou klisnu španělského původu koupil od španělského důstojníka řezník jménem Flaebe. Později tuto klisnu získal soudce Lunn, kterému patřil statek Knabstrup, kde poté vznikalo plemeno knabstrubského koně.

Skvrnité kmeny byly mezi španělskými koňmi běžné až do devatenáctého století. Španělská klisna přes svůj nepříliš ušlechtilý původ a nepřitažlivý vzhled vynikala mimořádnou rychlostí a vytrvalostí. Tyto dvě vlastnosti určily, že klisna byla zařazena do chovu. Byla nakryta frederiksborgským hřebcem a tímto v roce 1808 vznikla linie skvrnitých koní, ne tak mohutných jako frederiksborgové, ale žádanějších pro své zajímavé zbarvení a schopnosti. Zakladatelským hřebcem se stal vnuk klisny Flaebehoppen, Mikkel.

Charakteristika

Knabstrupský kůň je známý ve dvou typech. Starší typ se vyznačoval svou těžkostí, robustností, silou a měl postavu spíše tažného koně. Byl proslulý tvrdostí a vytrvalostí. Jeho zbarvení bylo bílé s přesně ohraničenými hnědými nebo černými skvrnami. Moderní typ knabstrupského koně je ušlechtilejší, lehčí, pohlednější. Jeho zbarvení se ovšem vlivem příbuzenské plemenitby podstatně změnilo, srst často bývá smíšená, skvrny už nejsou tak pravidelné a prokreslené. Proto spíš připomíná americkou appaloosu.

Knabstrub se vyznačuje výbornou povahou, velkou učenlivostí a ovladatelností.Knabstrupský kůň | Kůň je pegas, vyhnaný z olympu ...

Využití

Starší typ knabstrupského koně byl původně vojenským koněm, později pouze koněm pracovním a kočárovým. Moderní typ je naopak využíván jako jezdecký a westernový kůň. Pro svůj vyrovnaný chod, klidnou a učenlivou povahu je oblíben v hipoterapii. Také ho můžeme často vidět v cirkusových šapitó.Knabstrupský kůň - Vše o plemeni